Duivensport West-Vlaamse jeugdclub
Duivensport voor Jeugdleden vanaf 6 Jaar tot 30 jaar & Starters + 30 Jaar
.
Op zondag zes maart werd het volgende hokbezoek uitgevoerd voor de leden van de West-Vlaamse jeugdclub. Deze keer mocht jeugdlid Kevin Loyson uit Handzame een bezoek brengen aan Martin Ravelingien uit Tiegem.
Het was een natte zondagvoormiddag toen we richting de zijkant van de Tiegemberg in Tiegem trokken. Daar werden we verwelkomd door Martin Ravelingien.
Tijdens het gesprek met de dokter op rust komt duidelijk boven dat men hier bij een zware fond specialist thuis is. De belangrijkste vluchten als Perpignan, Pau , Sint-Vincent en Barcelona komen hier meermaals over de lippen.
Hierdoor is een andere manier van duiven houden vanzelfsprekend. Om een voorbeeld te geven gaan de kwekers pas in juli samen en mogen dan de zomer door kweken. Dit geeft als voordeel dat er van koude toestanden, zoals voor de mensen die winterkweek houden, geen sprake is. Ook voor de oudere duiven welke in de winter mogelijks niet zouden bevruchten is door het zachte weer hier geen enkel probleem. Er zijn een veertig duivers met bijhorende duivinnen voorzien voor het kweken.
Op de vlieghokken verblijven een achtenzestig vliegers. Dit zijn drie-vier-vijf of zesjaarse duiven.Er zijn dan nog een zeventig nestpenders(laatjes) welke voorzichtig en met alle kansen worden opgeleerd. Als tweejaarse proeven ze voor de eerste keer van een internationale vlucht. Op Perpignan zijn bijna alle vlieghokken leeg en is alles mee.
De vliegers komen na de laatste vlucht nog enkele keren buiten om dan in de winter op de hokken te blijven en pas los te gaan begin maart. De nestpenders komen daarentegen wel buiten tijdens deze periode. Tussen één en twintig februari blijven de vliegers samen met hun duivin om hierna het nieuwe seizoen aan te vatten.
Martin is gebruiker van voeders Destoop uit Waregem in de winterperiode en in het vliegseizoen haalt men de voeders van Vanrobaeys in huis. De duiven krijgen hier voldoende om goed te presteren. Belangrijk aandachtspunt geeft hij aan dat na een zware fondvlucht als Perpignan of Barcelona, de duiven een licht verteerbaar rantsoen krijgen. Dit bestaat uit kempzaad, plat vogelzaad, koolzaad en zonnebloempitten. Hier komt dus na de vlucht geen zwaar voeder in de eetbak. De mengeling krijgen de thuiskomende duiven voor een periode van drie dagen.
Tussen de regendruppels door bezochten we nog de hokken van de vliegers.Hebben er zeer gezonde duiven kunnen aantreffen.
Belangrijk weetje is dat ten huize Ravelingien er nog steeds met de constateur wordt getekend. Hij geeft ook nog mee dat men geen villa's van duivenhokken dient te hebben om goed met de duiven te kunnen spelen, dit is zeker geen garantie.Toch belangrijk want er zijn vele jongeren welke zich blindstaren aan de paleizen van hokken en bij het zien van de prijzen de moed zouden laten zakken. Met eenvoud kan men dus ook starten en genieten van de liefhebberij.
Wij wensen Martin te bedanken voor het bezoek welke we hem mochten brengen en wensen hem veel succes in het komende seizoen!
Meest recente reacties
30.08 | 07:55
Ring nr3072001/22. 1e afgegeven duif,
11e prijs van 367 duiven,rollegem kapelle
1192,8437 meters
13.08 | 14:42
Beste,
Wie weet de overlijdensdatum van CARLOS MAERTENS hij was één duivenmelker uit Izegem.En woonde in de Reperstraat te Izegem.
Dank
26.06 | 06:12
Gruyaert Kurt Izegem W2 / de Reigervluchten
1e ingegeven 139/721 1395.265 mpm
Rollegem Kappele
21.06 | 07:06
W2
Ring nr 3072030/22
21e prijs,4e afgegeven duif,
1359,7638meters,
Elk zijn recht Rollegem Kapelle
Kampioenschappen Starters + 30 Jaar 2022
Kampioenschappen Asduiven Fond jonge duiven
1é PL Huygens Ingrid Avelgem
2é PL Jean-Carlo Derycke Aalbeke
3é PL Balcaen Kathleen Tielt
Kampioenschappen Starters + 30 Jaar 2022
Kampioenschappen Asduiven Fond Jaarlingen
1é PL Berquin Jurgen Ledegem
2é PL Va Damme Davy Eernegem
3é PL Jean-Carlo Derycke Aalbeke